Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou při BARF stravě velkým tématem, přesto u nich doporučujeme řídit se hlavně selským rozumem a třemi pravidly:

  1. méně je někdy více
  2. věnujte pozornost doporučenému dávkování a jeho účinkům na Vašeho pejska
  3. pestrá a vyvážená krmná dávka je základem pro zdraví Vašeho pejska.

 

Pro lepší orientaci v našich doplňcích stravy jsme pro Vás připravili souhrnný článek o všech námi nabízených produktech, které je vhodné přidávat do krmné dávky při BARFu.

 

1. Elixír "B"

Náš „Elixír B“ jsou sušené pivovarské kvasnice, které jsou vedlejším produktem při výrobě piva. Jsou zdrojem vysoce stravitelných dusíkatých látek – bílkovin. Jejich biologická hodnota je vyjádřena zvláště obsahem životně důležitých aminokyselin, které organismus zvířat sám neumí syntetizovat. Vysoká biologická hodnota je také dána velmi příznivým obsahem vitamínů skupiny B, minerálních látek a stopových prvků – zejména fosforu, draslíku, železa, mědi a zinku.

„Elixír B“ je vhodný jako přídavek do základního krmiva pro všechny druhy a kategorie psů – odstavená štěňata, psy po nemoci, staré psy, nebo při zvýšené zátěži. Kvasnice také příznivě ovlivňují kvalitu kůže a srsti a působí jako přirozené antiparazitikum – zvířata přikrmovaná kvasnicemi odpuzují klíšťata, blechy, mouchy a komáry.

 

2. Konopný olej

Jedná se o přírodní čistý konopný olej za studena lisovaný, který se získává lisováním semen technického konopí Cannabis sativa, které neobsahuje psychoaktivní látku THC. Doporučujeme užívat jako zdroj esenciálních mastných kyselin, dále při onemocnění pokožky nebo při špatné kvalitě srsti i pro psy ve zvýšené zátěži. Konopný olej je vhodný pro všechny kategorie psů – pro dospělé psy, březí a laktující feny i mladé pejsky v růstu.

 

3. Lněný olej

Náš přírodní lněný olej za studena lisovaný je vynikajícím zdrojem energie a nenasycených mastných kyselin. Je také nerafinovaný, tzn. že není chemicky zbavený svých přirozených pachových a chuťových látek, díky čemuž má o mnoho lepší nutriční vlastnosti. Lněný olej je vynikajícím zdrojem nenasycených mastných kyselin, tzv. Omega 3 a 6 a vitamínu E, A a F.

Je vhodný pro všechny skupiny psů, pro březí a kojící fenky, pro mladé rostoucí psy a při dermatologických projevech na pokožce. Využívá se také při zvýšené zátěží a je velmi vhodný i pro kočky.

 

4. Lososový olej

Lososový olej je jedinečným přírodním zdrojem energie a nenasycených mastných kyselin, Omega 3 + DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová).

Doporučujeme jej užívat v průběhu březosti i u mladých rostoucích jedinců, při atopických ekzémech či suchém a šupinatém povrchu kůže, pro stimulaci imunitního systému u nádorových onemocnění nebo při zvýšené sportovní zátěži. Náš lososový olej je určen pro všechny kategorie psů a koček.

 

5. Mořská rovnováha

Za naší „Mořskou rovnováhou“ se skrývá hnědá mořská řasa Kelpa, která obsahuje přes 30 druhů vitamínů a minerálních látek, jež jsou všechny snadno vstřebatelné. Jedná se o čistě přírodní a vysoce účinný doplněk stravy, který je vhodný pro všechny věkové kategorie psů a koček.

„Mořská rovnováha“ se užívá jako podpora imunity, jelikož má vysoké antioxidační vlastnosti. Chrání organismus proti degenerativním procesům, pomáhá při rekonvalescenci po vysoké zátěži, po nemoci či operacích atd. Skvěle také působí na zdraví kůže i srsti a pomáhá změkčovat zubní kámen. V neposlední řadě podporuje trávenía lepší využití potravy.

U psů i koček s podezřením nebo onemocněním štítné žlázy doporučujeme konzultovat podávání s veterinárním lékařem.

 

6. Olej z ostropestřce

Jedná se o rostlinný olej z ostropestřce mariánského získaný mechanickým lisováním semen bodláku stejného jména. Náš olej je bez rafinace, syntetických antioxidantů, konzervantů a dalších aditiv.

Olej z ostropestřce je jedinečný zdroj nejen nenasycených a vícenenasycených mastných kyselin (tzv. omega kyselin), ale zejména zdroj silymarinu, což je souhrnné označení pro více látek, kde nejvíce zastoupen je silibinin, dále pak silikristin, silidianin a inosilibinin. Tyto látky mají řadu velmi příznivých účinků. Hlavní význam silymarinu však spočívá v podpoře správné funkce jater – tedy pomáhá zlepšit metabolismus jaterní buňky, stabilizuje její buněčné membrány, podporuje regeneraci jaterní tkáně a je významným antioxidantem. K dalšímu významnému uplatnění silymarinu patří léčba důsledků otrav hepatotoxickými jedy (jedy toxické vůči játrům).

Olej z ostropestřce je vhodný pro všechny skupiny psů, pro březí a kojící fenky, pro mladé rostoucí psy a při dermatologických projevech na pokožce. Využívá se také při zvýšené zátěží a u psích seniorů pomáhá zlepšovat hybnost.

 

7. Spirulina

Spirulina platensis je sladkovodní sinice s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů, minerálů a chlorofylu. Spirulina má největší přínos ve výrazné podpoře přirozené imunity organismu psa i ostatních savců. Je také vynikajícím doplňkem stravy při podvýživě a má silné antioxidační účinky, čímž brání organismus proti degenerativním změnám a nádorovým onemocněním. Urychluje rekonvalescenci po nemoci, operacích nebo při fyzické zátěži. Zmírňuje vliv stresu (na příklad na výstavách, závodech nebo při rekonvalescenci u týraných psů), také usnadňuje hojení ran a snižuje riziko zánětu. Spirulina svými účinky podporuje správnou funkci štítné žlázy, stimuluje lymfatický systém, zvyšuje hladinu hemoglobinu a vyplavuje toxiny z organismu, především z ledvin a střev. Dále snižuje zápach z tlamy psa, napomáhá správnému trávení, tlumí plynatost a zlepšuje zažívání.

 

8. Šípek – psí růže

Plody šípku mají vysoký obsah vitamínu C, A a K i vitamínů skupiny B. Šípek snižuje množství cholesterolu a používá se především jako podpůrný prostředek při léčbě močových cest. Díky vysokému obsahu vitamínu C se používá zejména jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu na lokální a celkové infekce či intoxikace.

 

9. Vitální tlapka

Naše „Vitální tlapka“ obsahuje jemně namleté vaječné skořápky včetně podskořápkových blanek, které jsou bohatým zdrojem kolagenu, glykosaminoglykanu a elastinu – látek nutných pro výživu kloubů. Tyto blány se v moučce projevují jako větší pružné kousky. Skořápky jsou přirozenou přírodní surovinou obdobně jako kosti. Pes je pro jejich trávení a využití vápníku z nich velmi dobře přizpůsoben. Skořápky jsou vynikající zdroj přirozeného a velmi dobře využitelného vápníku, fosforu a stopových prvků.

 

10. Zdraví z moře

Naše voňavé „Zdraví z moře“ v sobě ukrývá jemně namletou krunýřovku krillovou, díky níž má produkt výrazně specifické rybí aroma, které je pro pejsky neodolatelné. Krill vyniká svým obsahem vysoce stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin Omega 3 a 6, antioxidantů a látek podporujících výživu kloubů, šlach a vazů. Dále je bohatým zdrojem chitinu a enzymů fosfolipázy (štěpí fosfolipidy), proteázy (štěpí proteiny), nukleázy (štěpí nukleové kyseliny) a karbohydrázy (štěpí cukry). Také má vysoký obsah betakarotenu (významný antioxidant) a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).
Norský krill je určen pro všechny kategorie psů a koček je bezpečný pro březí i kojící fenky, i mláďata v růstu.

 

11. Zdravý pohyb

Doplněk stravy „Zdravý pohyb“ obsahuje 100% kolagen vysoké stravitelnosti. Kolagen je nejrozšířenější skupinou živočišných bílkovin a je hlavní součástí podpůrného systému živočišného organismu, a to zejména vaziva, kůže, šlach, chrupavek, kostí a cévních stěn, elastických vaziv atd. Kolagen obsahuje aminokyseliny glycin, hydroxyprolin a hydroxylysin, jež jsou hlavní součástí stavby vazivových tkání a v ostatních bílkovinách živočišného původu se téměř nevyskytují. Spolu s kolagenem jsou součástí chrupavek, šlach a kůže též látky glukosaminsulfát a chodroitinsulfát.

 

12. Zvápenatělé mořské řasy

Zvápenatělé řasy jsou zdrojem významných minerálů nezbytných pro zdraví Vašeho pejska. Obsahují předevšímhořčík a dobře vstřebatelný vápník. Dlouhodobě regulují žaludeční šťávy, proto je doporučujeme užívat při pálení žáhy. Naše zvápenatělé mořské řasy jsou vhodné pro všechny kategorie psů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz