Co byste měli vědět o našich produktech

Jak je možné, že naše produkty jsou levnější než maso určené pro lidskou spotřebu, když obojí pochází ze stejného zdroje?

Dostane se k nám několik typů jatečných mas:

  • maso v potravinářské kvalitě

  • maso, které je nezávadné, ale podle norem nesmí být zařazeno do potravinářské kvality z důvodu na příklad zlomené nohy, pohublého kusu atd.
  • maso, které není esteticky vhodné pro lidi, a tak by ho nekupovali - jedná se na příklad zlomená křídla u drůbeže, odřezky, špatně rozbourané kusy masa (řezník zajel nožem tam, kam neměl :) )
  • masa, na která jatka nemají odbyt - jako třeba vemeno, dršťky, slezina atd.
  • přebytky masa, které nejsou na jatkách schopni prodat do víkendu.

Nejenom, že tedy nakrmíme Vaše miláčky, ale navíc jako příjemný bonus nepřijde obrovské množství masa vniveč.

 

Našli jste na mase modrou až zelenou barvu? To vůbec nevadí.

Maso je totiž pod veterinárním dohledem, kdy veterinář je povinen označit potravinářskou barvou všechno maso, které již není určeno pro lidi. Tato barva je absolutně nezávadná.

 

Víte, jak správně maso rozmrazit?

Věděli jste, že pokud maso špatně rozmrazíte, můžete tím způsobit velké komplikace sobě i Vašemu pejskovi? Správné rozmrazení je důležité (i co se týče masa pro nás lidi), a to z důvodu, abychom předešli vzniku nechtěných toxinů a bakterií.

  • Produkt je třeba rozmrazit vždy v NARUŠENÉM OBALU (stačí jej naříznout nožem) při teplotě 3-6 °C, ideálně v lednici, tím předejdete množení bakterií a následnému zkažení masa.
  • Nerozmrazujte v horké vodě.
  • Nerozmrazujte při vyšších teplotách než 6 °C.

Víte, že salámové balení je lepší nejen pro skladování, protože zabere méně místa, ale i pro rozmrazení? Když naříznete podélně obal na zmrzlém produktu, tak ho krásně celý sloupnete bez zbytků v obale? Pak stačí jen maso vložit do příslušné nádoby a dát do lednice. Téměř žádná práce :) Nejlépe se nám osvědčila plastová nádoba na koláč s víkem, kterou koupíte kdekoliv v domácích potřebách :)

A v čem že je lepší balení v sáčku oproti salámu? Do těchto sáčků vkládáme převážně kusové produkty, které jsou náchylnější ke zkažení. Jsou to třeba chrupavky, šlachy a vepřové záušky, tudíž si vždy můžete bez zbytečného rozmrazování odloupnout jen množství, které potřebujete, a nemusíte mít obavu, že se tyto náchylnější produkty zkazí.

 

Z masa vyteklo hodně tekutiny?

Už se Vám stalo, že z masa vyteklo hodně šťávy? A víte, že maso se skládá až z 95 % z vody? Jedná se o přirozený proces uvolňování. Je důležité tuto šťávu nevylít, ale zamíchat ji zpět do masa nebo s ní třeba přelít přílohu. Je to takový elixír plný vitamínů a minerálů, o které by byla velká škoda přijít :)

 

Něco tady smrdí?

  • Je to zelené! Jsou to naše neprané zelené dršťky nebo výrobek, do kterého jsou zapracovány (zelená krůta, vepřové zelené kuře atd)? Tak to je v naprostém pořádku, ty totiž smrdět musí a věřte, že tato „vůně“ je pro Vašeho miláčka slast. Jedná se o velice populární artikl :)
  • Pořád se Vám na tom něco nezdá? I přesto, že jste postupovali podle návodu na rozmrazení, se Vám něco nezdá v pořádku (např. maso silně zapáchá), tak nás neváhejte kontaktovat a vše s Vámi vyřešíme k Vaší spokojenosti.
  • Jak se to mohlo stát? Proč je vůbec možné, že i přes veškeré úsilí a naše vycvičené nosy a oči k Vám může dorazit něco nevábného Odpověď je ukryta v celém procesu výroby. Jelikož pracujeme s „živou“ surovinou, tak se může stát, že nám maso při výrobě voní, a tak ho zpracujeme, zabalíme a dáme zamrazit, ale občas to nemusí ustát, asi se mu u nás nelíbí, tak se rozhodne, že se v době mrazení zkazí a jako správný záškodník unikne naší namátkové kontrole jakosti.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz